Waar en wanneer de renpaardensport precies ontstaan is, is niet helemaal duidelijk. Wel staat vast dat al in de tijd van de Romeinen races met paarden werden gehouden. En net zoals in de huidige renpaardensport ging dit ook in die tijd al gepaard met heel wat geld en was Wedden op paardenrennen bijzonder populair.

Voorwaarden voor het fokken van renpaarden

Bij de hedendaagse renpaardensport worden miljoenen verhandeld. Het is dan ook belangrijk dat de paarden die aan deze sport deelnemen niet alleen in een goede conditie zijn, maar ook dat ze gefokt zijn volgens de regels van de kunst.

Paarden die deelnemen aan de renpaardensport worden hiervoor speciaal gefokt. Heel belangrijk hierbij is dat men goed weet waar een paard vandaan komt en dat men de geschiedenis van de hele paardenfamilie kent. Alleen paarden met een goede stamboom kunnen gebruikt worden voor paardenraces. Deze stamboom is vooral belangrijk om de prijs van het paard te bepalen. Hoe belangrijker en beroemder de stamboom, hoe meer geld het paard waard is.

Om de afkomst van een paard bij te houden worden alle paarden bijgehouden in stamboeken. Er bestaan hiervoor open en gesloten stamboeken.

In een open stamboek mag elk paard ingeschreven worden. De enige vereiste is dat een paard aan alle eigenschappen moet voldoen om tot een bepaald ras te behoren.

De vereisten voor een gesloten stamboek zijn veel strenger. Om in een gesloten stamboek ingeschreven te worden moet een paard van een zuiver ras zijn en moet de stamboom volledig gekend zijn. Alleen paarden die in een gesloten stamboek voorkomen zijn geschikt om mee te fokken voor de renpaardensport.

Fokkers die goede renpaarden voortbrengen kunnen hier heel wat geld mee verdienen. Als deze paarden dan ook nog eens puike prestaties leveren op wedstrijden, dan neemt de interesse voor deze fokker natuurlijk toe, wat voor hem nog meer mogelijkheden creëert in de paardenwereld.