De oorsprong van het paardenrennen wordt veelal aan Engeland toegeschreven. Dit komt voort uit het feit dat het paardenrennen in Engeland al vele eeuwen erg populair is en dat er voor deze sport dikwijls Engelse volbloed paarden worden gebruikt. Het huidige paardenrennen dat nauw verweven is met gokken, lijkt inderdaad in Engeland te zijn ontwikkeld. De sport zelf is echter al ontstaan toen in 4500 voor Christus de eerste paarden gedomesticeerd werden door stamleden in Centraal Azië. In de loop van de jaren die volgden werd paardenrennen een entertainende sport voor koningen en mensen van adel.

Paardenrennen als trainingsmethode

Tegenwoordig wordt paardenrennen puur voor de sport gedaan en vanwege het gok-element. In het verleden werd paardenrennen tevens gebruikt om de paarden te trainen voor een oorlog. De snelheid en het uithoudingsvermogen van het paard kon immers het verschil tussen leven en dood voor de ruiter betekenen.

Paardenrennen in de Griekse oudheid en de Romeinse tijd

Paardenrennen werd in 648 voor Christus een onderdeel van de Griekse spelen op de renbaan in Ellis. De Grieken hadden veel kennis over de natuur van paarden en ontwikkelden trainingsmethoden die daarbij aansloten. Via de Grieken ontdekten de Romeinen de sport en zij werden hierdoor geobsedeerd. Omdat de Romeinen erg fanatiek waren in deze sport is het aannemelijk dat zij het paardenrennen in Engeland hebben geïntroduceerd toen ze Groot Brittannië veroverden. De Engelse volbloed paarden bleken erg geschikt voor de rensport en daarmee erg waardevol voor het fokken van renpaarden, wat in een snel tempo een vogelvlucht nam. De paarden waren erg kostbaar en mochten niet naar het buitenland geëxporteerd worden tenzij het een cadeau van de koning betrof. Sinds de 17e eeuw is het stamboek van de Engelse volbloed gesloten zodat alleen de snelste paarden met het meeste uithoudingsvermogen met elkaar gekruist worden. Inmiddels is paardenrennen een wereldwijd bekende sport welke in erg veel landen beoefend wordt.