Paarden zijn er in alle soorten en maten. Dit geldt al eveneens voor de prijs hiervan. Het ene paard kan een heel stuk duurder zijn dan het andere en dit kan allerlei redenen hebben. Zeker is wel dat bepaalde sport paarden ontzettend veel waarde kunnen hebben omdat zij over het vermogen beschikken vele wedstrijden te winnen en dus zeer gewild zijn. Het gebeurd niet zelden dat een paard voor talloze miljoenen wordt gekocht of doorverkocht. Ook paarden die niet (meer) voor wedstrijden worden gebruikt kunnen nog steeds een enorme waarde hebben. Dit heeft er vooral mee te maken dat ze voor nageslacht kunnen zorgen dat ook de potentie heeft om heel succesvol te worden. Hier volgt een overzicht van de allerduurste paarden ooit.

Totilas

Dit is een enorm succesvol dressuurpaard gebleken. Volgens velen is Totilas het beste dressuurpaard wat er ooit geweest is. Dit vertaald zich terug in alle prijzen die het paard in de sport pakte en alle records die het daarbij wist te verbeteren. Nadat het paard klaar was met zijn carrière werd het voor maar liefst 21 miljoen Amerikaanse Dollars doorverkocht. Daarmee staat Totilas erg hoog in het rijtje van de duurste paarden ooit.

Seattle Dancer

Seattle Dancer is een paard wat in meerdere opzichten opvalt. Wat vooral uit het oog springt is de zeer jonge leeftijd waarop dit paard al werd doorverkocht voor een astronomisch bedrag van 13,1 miljoen dollar. Seattle Dancer was op dit moment slechts een jaar oud. Dit gebeurde echter omdat de ouders en voorouders van dit paard als zeer goed te boek stonden. Zijn vader pakte bijvoorbeeld verschillende prijzen. Opvallend is dat ook Seattle Dancer hier en daar wel wat won maar nooit echt aan de verwachtingen voldeed in zijn carrière. De kinderen van dit paard zijn dan verrassend genoeg wel weer erg goed en winnen weel prijzen.

The Green Monkey

Dit paard met flegmatieke naam heeft een bijzonder record op naam staan. Het is namelijk nog nooit eerder voorgekomen dat er zoveel voor een paard op een veiling betaald werd. Naderhand gebeurde dit ook niet en met een prijskaartje van 16 miljoen Amerikaanse Dollars is The Green Monkey dus nog steeds het allerduurste geveilde paard wat ooit bestaan heeft.

Plavius

Dit is een paard wat werd verkocht aan iemand in de Verenigde Arabische Emiraten voor ruim 9 miljoen dollar. Wat altijd iedereen bij zou blijven is dat dit paard dat bedrag zeker nooit kon waarmaken en slechts een kleine fractie hiervan terug wist te winnen in prijzengeld. Het wordt daarmee gezien als een van de meest overbetaalde paarden ooit.

Fusaichi Pegasus

Dit is, bij liefhebbers van de paardensport ongetwijfeld bekend, het duurste paard ooit. Fusaichi Pegasus heeft alleen al een naam die ontzettend veel indruk wekt, maar daarnaast ook nog een aantal andere kwaliteiten die tot de verbeelding spreken. Het paard won vele races en leverde daarmee enorm veel prijzengeld op in het begin van dit millenium. Een gevolg daarvan was dat het paard gekocht werd door een fokker in Ierland voor de reusachtige som van 70 miljoen dollar. Opvallend is wel dat daarna gebleken is dat het nageslacht van dit paard toch niet zo goed was als Fusaichi Pegasus dat zelf was toen hij nog actief was. Het koste dan ook langzaamaan steeds minder geld om een ander paard door Fusaichi Pegasus te laten dekken.