Paardenraces zijn, zeker in bepaalde delen van de wereld en in bepaalde landen, enorm populair. Er komen hele horden mensen op af die allemaal helemaal gek zijn van deze sport. Waar het tevens om bekend staat is dat het een geliefde tak van sport is om op te wedden. Vele mensen combineren dan ook een dagje op de renbaan met het inzetten op de races en hun favoriete paarden.

Buiten dat het ontzettend mooi en spannend is om een paardenrace live mee te maken geeft dit het natuurlijk nog net een beetje extra elan mee. De renpaarden worden vaak jarenlang getraind en zijn ontzettend sterk. Ze kunnen een ontzettend hoge snelheid halen en zijn daarnaast enorm veel geld waard. Het gebeurd niet zelden dat een paard voor maar liefst miljoenen verkocht wordt. Hierbij wordt vaak gekeken naar waar het paard vandaan komt en naar de stamboom van het paard.

De races zijn nog altijd het populairst in het Verenigd Koninkrijk en hier is voor velen een bezoek aan de renbaan een onderdeel van het sociale leven. Het begrip renpaarden is vrij algemeen en kan voor verschillende rassen gebruikt worden. Toch is de Engelse volbloed het type paard wat het meeste voor dergelijke paardenraces gebruikt wordt. Er zijn wel andere rassen waarmee dit ook gebeurd. En naarmate de sport zich uitgebreid heeft zijn dit er steeds meer en meer geworden. De races kunnen verschillen van WK tot EK, voor alle EK-info op één plek moet je hier zijn.

De geschiedenis van het paardenrennen gaat een aardig stuk terug. De sport stamt officieel al uit de 17de eeuw en werd niet geheel verrassend voor het eerst in Engeland bedreven. Er zijn destijd een aantal Arabische paarden geïmporteerd om de paarden die er al waren van nog meer snelheid te voorzien. Doordat dit gebeurde ontstond uiteindelijk het Engelse volbloed ras. Dit wordt tot op heden gezien als misschien wel het allersnelste ras ter wereld en dit is dan ook de reden dat dit gebruikt wordt voor het paardenrennen waarbij het natuurlijk grotendeels op snelheid aankomt.

Zoals eerder al aangegeven is het belangrijk voor een paard om de kans te krijgen een echte ster te worden. Dit heef veelal te maken met waar het paard vandaan komt en wie de voorouders van het paard zijn. Zoals je zult verwachten bij dergelijke paarden hebben ze een imposant uiterlijk. Ze zijn vrij groot in vergelijking met andere rassen en een en al kracht. De Engelse volbloed is zeer gespierd en dit laat zich terugzien in de snelheden die het paard kan halen. Doordat dit ras ook nog eens over aardig lange benen beschikt kan het nog hogere snelheden halen in combinatie met alle andere fysieke voordelen die het al heeft.

Er zijn voor ieder paard bepaalde regels verbonden voor het meedoen aan de paardenraces. Zo moet een paard wat in Engeland wil deelnemen goed geregistreerd zijn. De organisatie wil precies weten wie de ouders van het paard zijn en deze zullen daarom ook geregistreerd moeten zijn. Allebei de ouders van het paard moeten ook volledige volbloeden zijn en wanneer dat niet zo is gaat het feest ook niet door. Een andere vrij opvallende regel is dat het paard natuurljk verwekt moet zijn en wanneer dit niet zo is wordt het ook al uitgesloten van deelname. Wat er op deze manier wel duidelijk wordt is dat niet ieder paard zomaar een renpaard kan worden, wat de sport miusschien juist wel zo bijzonder maakt.